Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to rytuał, który zbliża ludzi. Gdy kroimy warzywa, doprawiamy zupę czy lepimy pierogi, często rozmawiamy, śmiejemy się i dzielimy historiami. Wspólne gotowanie buduje relacje – w rodzinie, wśród przyjaciół, a nawet między nieznajomymi, którzy spotkali się przy jednym stole.
Nieważne, skąd pochodzimy i jakim językiem mówimy – jedzenie zawsze potrafi połączyć ludzi. To jeden z najbardziej pierwotnych sposobów okazywania troski i gościnności. Kiedy gotujemy dla kogoś lub z kimś, pokazujemy, że nam zależy. A kiedy towarzyszy temu cel charytatywny, ten gest nabiera jeszcze głębszego sensu.
W sobotę od 10 do 15 w Wejherowie czeka kulinarna uczta! Ponad 50 stoisk gastronomicznych zaoferuje dania od klasyki po egzotykę, a gotować będą prawdziwe gwiazdy, m.in. Jakub Steuermark, Andrzej Polan z Basią oraz Kurt Scheller z Juną. Cały dochód i zebrana karma trafią do podopiecznych schronisk Ciapkowo z Gdyni i Dąbrówki oraz Przytuliska w Bojanie.
Dla najmłodszych zostanie przygotowana Strefa Dmuchańców ENCE PENCE, fotobudka i pokaz zapaśniczy. A dla miłośników dużych maszyn – Strefa Koparek i Ładowarek!
Zwieńczeniem dnia będzie charytatywna kolacja w Ekofabryce, podczas której odbędzie się licytacja, a dochód z niej również wesprze potrzebujące zwierzęta.
Napisz komentarz
Komentarze